Fem bakteriehärdar i hemmet

24 oktober 2017

Enligt studier gjorda av Society for General Microbiology kan vissa bakterier under rätt temperatur dela sig upp till så ofta som var 20e minut. Samma studie fann över 340 olika bakterier på bara 30 olika föremål i hemmet. Det finns med andra ord många platser i hemmet där bakterier frodas och ofta är dessa platser i hemmet som vi kommer i kontakt med dagligen. Många av bakterierna kan dessutom ha dåliga effekter på oss människor.

Därför har vi på Tidnyu! sammanställt en lista över fem ställen i hemmet där det samlas mycket bakterier. Platser du med andra ord kan lägga lite extra fokus på nästa gång det är dags att städa. Längre ner ger vi också tips på hur du kan rengöra på dessa femplatser.

1. Diskbänken
De flesta människor hade nog sagt att badrummet är den plats i hemmet där flest bakterier samlas. Men faktum är att köket troligen är minst lika smutsigt. Detta beror på flera olika faktorer. Dels uppstår ofta en fuktig miljö kring diskbänken med vatten som spolas då du diskar, lagar mat etc. samt ångor och os från maten du lagar. Detta i kombination med smulor och matstänk gör köksbänken till en tacksam miljö för bakterier och smuts att samlas på. Även tvättsvampar och disktrasor lockar åt sig bakterier ifall de inte byts tillräckligt ofta.

Många gånger hjälper det tyvärr inte heller med att bara spola vatten och torka av diskbänken för att hålla den ren, utan det krävs en mer grundlig rengöring.

2. Fjärrkontroller
Ett annat ställe där det lätt samlas bakterier och som du kanske inte tänker på att rengöra så ofta är fjärrkontroller. Fjärrkontrollen är utsatt för mängder av olika bakterier då den ofta hamnar på olika ställen i hemmet, på golvet och utsätts för samtliga händer i hushållet. Händer som kan sprida bakterier vidare direkt till fjärrkontrollen. Dessutom är en vanlig sysselsättning då man känner sig krasslig att slappna av i tv-soffan och vips sprids bakterierna till fjärrkontrollen då du zappar mellan kanalerna.

Fjärrkontrollen är med andra ord något som utsätts från bakterieangrepp från många olika håll och som oftast glöms i städningen, så tänk på den nästa gång det nalkas storstädning.

3. Soff- och skrivbord
Även här samlas det mycket bakterier. Både soff- och skrivbord är platser i hemmet där många människor spenderar mycket tid. Då du jobbar eller sitter vid datorn är det vanligt att det samlas saker på skrivbordet såsom papper, post-it lappar, kaffekoppar, glas och tallrikar. Alla dessa saker bidrar till att bakterier sprids i hemmet och då du äter eller dricker vid skrivbordet kan lätt dryck och matfläckar hamna på bordet.

Detsamma gäller soffbordet där allt ifrån smutsiga fötter då du sträcker ut efter en lång dag på jobbet, till snacks till fredagsmyset kan hamna.

Med andra ord är detta ytor där mycket saker ofta vistas och bakterier både sprids och samlas. Därför är det viktigt att rengöra dessa platser regelbundet för att skapa ett riktigt fräscht hem.

4. Tandborstar
Kanske inte helt oväntat är detta ett ställe där bakterier trivs bra och frodas. Tandborsten är placerad i badrummet där det oftast är fuktigt vilket gynnar bakterier, den placeras dessutom (förhoppningsvis) i din mun två gånger dagligen vilket även det bidrar till fuktigheten. Dessutom placeras den tillbaka i tandborstmuggen fuktig vilket spär på bakteriernas drömmiljö än mer. Detta kombinerat gör tandborsten till ett ställe där bakterier från handfatet, duschen/badkaret och toaletten gärna samlas, kanske inte så trevligt att tänka på nästa gång du ska borsta tänderna!

5. Toaletten
Sist ut på vår lista över ställen i hemmet som lockar till sig extra mycket bakterier är en inte helt otippad kandidat, nämligen toalettstolen.

Förutom det uppenbara användningsområdet som faktiskt mottagare för kroppens avfall utsätts toaletten för bakterieangrepp från flera olika håll. Toaletten befinner sig i en fuktig miljö vilket vi vid det här laget vet om att det är något som bakterier gillar. Den lämnas ofta öppen och utsätts av daglig kontakt med både hud och avföring vilket bidrar till att sprida bakterier än mer. Dessutom upplever många människor toaletten som något äckligt som både är snuskigt och svårt att få rent ordentligt.

Med våra tips kan vi tyvärr inte lova att toalettrengöringen inte kommer att upplevas som äcklig av några, men vi kan garantera dig en renare toalett och en mindre bakteriefrodande miljö.

Bli kund hos Tidynu!

Våra tjänster

Våra priser

 

Såhär gör du rent

1. Diskbänken
Använd vanligt diskmedel eller Pure Effect på en trasa och gnugga denna över diskbänken för att bli av med matrester och andra bakterier. Om du använder Pure Effect kan du upprepa processen ett par gånger för att komma åt även de mer ingrodda fläckarna, spraya över fläckarna, låt det verka någon minut och torka av. Upprepa tills fläcken är borta.

Det går även att använda mer sura material för att skölja diskbänken. Låt dessa verka i cirka 10 minuter innan du torkar av diskbänken. Detta bör ta bort de mer envisa av fläckar och stänk. Gör du detta en gång i veckan kommer din diskbänk dels att se mycket finare ut, men även i mycket större utsträckning vara fri från dåliga bakterier!

Det går även bra att använda sig av vanliga hushållsartiklar såsom bakpulver, destillerad ättika och klor för att underlätta städningen av diskbänken!

2. Fjärrkontroller
Det är som tur är väldigt enkelt att hålla sin fjärrkontroll ren och undvika att skapa ett bakteriespridande redskap som används av hela hushållet. Vårt tips är att torka av fjärrkontrollen med en lätt fuktad trasa (undvik att ta för mycket vatten) eller en våtservett en gång i veckan. Är det ingrodd smuts kan en liten mängd diskmedel användas. Kombinera detta med en sån enkel grej som att inte slarva med handtvättning så blir resultatet ännu bättre. För att komma åt i springorna mellan knapparna kan du vika en post-it lapp så att limsidan hamnar utåt och dra denna i springorna.

3. Soff- och skrivbord
Torka av borden regelbundet med dina städprodukter du har hemma. Vi rekommenderar Pure Effect All Clean som både är effektivt, enkelt att använda och dessutom skonsamt för människor och miljö. Spraya ditt rengöringsmedel på bordet och torka av med trasan.

4. Tandborstar
Du bör byta tandborste varannan till var tredje månad oavsett hur noga du är med rengöringen. De flesta spolar säkert tandborsten då de har borstat klart vilket är en bra sak att göra, men inte hjälper mot fuktigheten som gynnar bakteriespridning.

Ett enkelt tips är att byta plats på tandborstmuggen då du inte är hemma. Ställ den i en torrare miljö såsom i ett skåp eller på nattduksbordet så har tandborsten möjlighet att torka bättre.

Ett annat tips är att använda munskölj eller något annat bakteriedödande medel innan du borstar tänderna, på så sätt kan du förebygga en aning genom att ta död på en del av de bakterier som bildats i munnen under dagen/natten och hindra dessa att spridas till tandborsten.

5. Toaletten
Toaletten kan vara rena himmelriket för bakterier och är en av de mest bakterietäta platserna i hemmet. Det kan därför vara otrevligt att utsätta händerna för dessa bakterier och vi rekommenderar därför att du använder ett par plasthandskar då du rengör din toalett.

En toalett kan rengöras på många olika sätt. Vi rekommenderar dock nedanstående för en ordentlig rengöring.

1. Efter att du har tagit på dig plasthandskar rekommenderar vi att du doppar en tvättsvamp i varmt vatten. Torka sedan toaletten, toalettsitsen och toalettstolen med denna. Detta gör att det varma vattnet kan ”jobba” medan du fortsätter att göra rent toaletten.

2. Häll sedan i toalettrengöring på insidan av toalettstolen. Dessa produkter är tillverkade för att eliminera fläckar och smuts i toaletten. Tänk på att ju högre upp inuti stolen du häller medlet, desto bättre då det i så fall har möjlighet att droppa ner i stolen och blandas med vattnet. Och glöm ej att hälla din toalettrengöring även på kanten av toaletten, något många glömmer vilket kan göra att bakterier skapas i detta område. Läs gärna på förpackningen till din produkt då många produkter verkar bäst ifall de får ligga kvar ett tag.

3. Skrubba sedan insidan av toalettstolen. Detta görs med fördel med din toalettborste (förutsatt att den inte är väldigt smutsig). Gör detta noggrant i hela toalettstolen, ägna extra uppmärksamhet vid vattenlinjen där bakterier ofta samlas. Ju mer noggrann du är, desto renare blir toaletten. Ett tips är att använda vattnet i toan som blandats med ditt rengöringsmedel, doppa borsten i detta med jämna mellanrum då du skrubbar.

4. Spola toaletten, på så sätt sköljer du både toalettstolen och borsten. Fortsätt att skrubba medan vattnet dräneras från toaletten då vattnet i sig kanske är otillräckligt för att skölja bort all smuts. Upprepa denna procedur tills alla fläckar är borta.

5. Rengör resten av toaletten med valfritt rengöringsmedel. Vi rekommenderar Pure Effect All Clean som både är miljövänligt och effektivt. Spraya ditt rengöringsmedel på utsidan av toaletten och torka av med en mikrofibertrasa (använd denna endast till toaletten) eller med vanligt toalettpapper/hushållspapper. Var noga så att du får med alla ytor, även undersidan av toalettsitsen och baksidan av toalettstolen. Tänk på att bakterier sprids extra bra i fuktiga miljöer, så var extra noggrann!

6. Avsluta rengöringen av toaletten med att lägga extra fokus på spolknappen. Här samlas bakterier som sedan sprids till dina fingrar då du spolar. Så var extra noga med spolknappen och tveka inte att använda extra rengöringsmedel!

7. Luta dig tillbaka och inspektera din nu rena toalett!