Hur diskar man miljövänligt?

31 augusti 2017
diska miljövänligt för hand

Har du någonsin funderat över vilket alternativ som är mest miljövänligt; att diska för hand eller att använda diskmaskin?


Efter ett test Råd & Rön gjorde för ett par år sedan fastslogs att en diskning med hjälp av diskmaskin både var mer effektiv och mer energisnål än handdisk, speciellt om man använder en modern och relativt ny diskmaskin. Mängden vatten som går åt blir betydligt högre när du diskar för hand jämfört med om du använder diskmaskin.

För att diska smart och miljövänligt med hjälp av diskmaskin, hoppa över att skölja av tallrikar och annat porslin innan du stoppar in det i maskinen. Det räcker att bara skrapa av resterna istället. De flesta nya diskmaskiner har oftast någon form av energisparprogram du kan använda för att vara säker på att diskningen blir så energisnål och miljövänlig som möjligt. Ett annat smart miljöknep är att välja ett program som inte inkluderar fördiskning om disken inte är alltför smutsig.

Välj rätt diskmedel

När du letar efter ett diskmedel försök hitta ett alternativ som är effektivt att använda även i låga vattentemperaturer. Kan du diska rent i kallare vatten så är du snällare mot miljön. Leta alltid efter ett miljövänligt diskmedel genom att titta efter symboler på förpackningen som visar att det är miljövänligt eller ekologiskt, såsom svanenmärkning eller Naturskyddsföreningens Bra miljövalsmärkning.

6 miljövänliga disktips!

  • Diskar du för hand, gör det inte under rinnande vatten. Använd diskhon så sparar du vatten och energi.
  • Skölj inte disken innan du stoppar in den i maskinen. Det räcker att skrapa av tallrikarna.
  • Välj en storlek på diskmaskin som passar ditt hushåll.
  • Använd energisparprogrammet på din diskmaskin.
  • Anpassa doseringen till mängden disk. Överdosera inte diskmedel, 2 ml räcker till en normalstor disk.
  • Rengör filtren regelbundet så slipper du diska om.

Läs fler artiklar på vår inspirationssida.