Så blir du av med fläckarna

9 mars 2018

En fläck på favorittröjan igen? Gräsfläckar på byxorna efte fotbollsmatchen ute med kompisarna eller vinfläckar på duken från middagen? Nedan följer råd för hur fläckar kan tacklas.

Att agera så snabbt som möjligt är ett allmänt tips då risken för att fläcken ska sätta sig i tyget ökar ju längre tiden går.

Tomat
Fläckar orsakade av köttfärssås, tomatsoppa, ketchup eller liknande kan tas om hand på följande sätt. Börja med att försiktigt få bort den lösa såsen som ännu inte sugits upp av tyget. Försök undvik att gnugga på fläcken. Efter att du fått bort det värsta överflödet kan du blanda vatten och diskmedel och sedan dutta blandningen på fläcken. Tvätta sedan plagget enligt anvisningarna.

Gräs
För att behandla gräsfläckar på diverse plagg kan du testa att använda flytande såpa eller galltvål. Börja med att blötlägga plagget, gnid sedan in tvål eller såpa på fläcken och gno runt till du fått fram ett skum. Låt det sedan ligga en stund innan du stoppar in det i maskinen alternativt sköljer av det med vatten.

Rödvin
Har du fått en vinfläck på din bordduk eller annan textil behöver du följande för att få bort fläcken. En kastrull och mjölk (3 %). Låt mjölken sjuda och låt den sedan svalna något. Ta tyget och doppa fläcken i mjölken, se till att hela fläcken täcks och låt tyget sedan ligga i 15-20 min. Efter en stund lyfter du upp den och kramar ur den något. Därefter tvättas tyget i maskin enligt anvisningarna.

Fett
Ett medel som är smidigt att använda på fettfläckar är allrengöringen från Pure Effect, detta sprayas på fläcken en eller ett par gånger beroende på hur djupt ner i tyget fläcken kommit. Ett annat tips är att använda sig av vanligt diskmedel, detta gnuggas in i tyget och får sedan ligga och verka i några timmar. Efter det kan du tvätta plagget enligt tvättanvisningarna men gärna i så hög temperatur som möjligt. 

Blod
När det kommer till blodfläckar är det viktigt att tänka på att skölja plagget i kallvatten, sköljs det i varmvatten kan det bli svårare att få bort fläcken då blodet koagulerar. Skölj med kallvatten en stund och gå sedan in med diskmedel eller tvål för att få bort det sista av fläcken. Skulle fläcken vara intorkad kan en god idé vara att låta plagget ligga i blöt ett par timmar.