Giftminimera ditt hem

15 mars 2018

Hur skulle du reagera om någon berättade för dig att produkter som du förmodligen använder ofta kan ha en negativ påverkan på dig, din familj och miljön? Nedan listar vi tre ämnen som är vanligt förekommande i produkter som används i hemmet dagligen.

Ftalater
Ftalater hittar du i plastprodukter som används till vardags. Anledningen till att man tillsätter ftalater är för att göra plasten mer flexibel och användarvänlig. Nackdelen är att ämnet kan verka hämmande på hormonerna i kroppen vilket kan b.la. kan påverka förmågan att skaffa barn. Andra ämnen som DINP och DIDP har utvecklats för att ersätta ftalater, men dessa ämnen kan istället leda till högt blodtryck och insulinresistens.

Var finns de?
Exempel på produkter som kan innehålla ftalater är matlådor tillverkade i plast, konstläder, plagg med plasttryck, träningsmattor m.m. Ett tips för att undvika dessa ämnen är att byta ut matlådor och andra behållare från plast till glas eller rostfritt stål. Och om du vill behålla dina matlådor i plast försök undvika att värma dem i mikrovågsugnen. 

Bisfenol A (BPA)
Forskning visar på att BPA kan vara skadligt för barn och att det även kan påverka reproduktionsförmågan både hos kvinnor och män.

Var finns de?
BPA går att hitta i produkter som konservburkar, vattenflaskor samt i pappret som kvitton och biljetter består av. För att undvika detta är ett råd att köpa majs, bönor och andra livsmedel i kartongförpackningar istället för på konservburk. Vattenflaskorna i plast går att byta ut mot flaskor i material som rostfritt stål eller glas.

Högfluorerade ämnen
Anledningen till att vi ofta använder oss av dessa ämnen är då de är har bra vatten- och fettavvisande förmågor. Den forskning som gjorts visar dock att det finns misstankar om att ämnena kan vara cancerframkallande, påverka immunsystem samt försvåra möjligheten till att skaffa barn. Högfluorerade ämnen har även en förmåga att lagras i kroppen och har hittats inte bara i oss människor utan även hos djur. Förutom det tar det även väldigt lång tid för naturen att bryta ned dessa ämnen. 

Var finns de?
Produkter som du kan hitta dessa ämnen i är b.la:
- Vattenavvisande kläder
- Take-away lådor där kemikalierna fungerar som ett fett och vattenavstötande lager vilket gör att kartongen kan  behålla sin form.
- Påsarna som du mikrar dina mikropopcorn i.
- Pizzakartonger
- Stekpannor med non-stick beläggningar, även kallat teflon.

Vill du undvika kemikalierna kan du b.la. dubbelkolla att plaggen är PFC-fria, försök att undvika att äta take-away maten direkt ur förpackningen, köpa popcorn som går att poppa i kastrull samt byta ut teflonpannan mot en gjutjärnspanna eller en stekpanna i rostfritt stål.