Hur ofta måste man byta disktrasa

31 augusti 2017
disktrasor

Disktrasan är den stora bakteriesamlaren i köket

Disktrasan är en av hemmets riktigt stora bakteriesamlare, värmen och fukten drar till sig mängder av bakterier som kan sprida smittor och göra dig sjuk, speciellt om den används på fel sätt. Det finns dock en hel del tips för att hålla den fräsch och samtidigt vara snäll mot miljön.


Hur ofta ska man då byta ut den för att hålla hemmet rent och fräscht och undvika smittsamma bakterier? Rekommendation är att byta ut disktrasan minst en gång i veckan, men du behöver faktiskt inte slänga den i soporna, nej den går att återanvända. Det finns miljövänliga alternativ för att kunna använda trasan längre, och inte behöva köpa nya oftare än nödvändigt.


Koka disktrasan

Döda alla bakterier i disktrasan genom att koka den tillsammans med lite såpa eller tvättmedel i ungefär tre minuter för att göra den ren och fräsch för ytterligare användning.


Tvätta disktrasan i maskin

Ett annat alternativ för rengöring av din disktrasa är att slänga den i tvättmaskinen på minst 60 grader, det kommer ge tillbaks en fräsch doft och du kan utan problem använda trasan igen.

 

Några enkla tips för att hålla din disktrasa fräsch

  • Använd den bara där den behövs, som diskbänken eller bordet, undvik att torka upp rester som köttsaft och mjölk, vilket snabbt gör trasan ofräsch och får den att lukta illa. Torka istället dessa rester med hushållspapper.
  • Bakterier trivs bäst i värme, så efter du vridit ur trasan i varmt vatten spola den i kallt vatten.
  • Efter att du kramat ur trasan ordentligt häng upp den så den torkar fortare.
  • En tunnare trasa torkar fortare än en tjock.
  • Torka inte tallrikar, skärbrädor eller städredskap med disktrasan.

Läs fler artiklar på vår inspirationssida.