Tips på hur du kan rengöra din hushållsmaskin

15 mars 2018

Rostat bröd till frukost, en kopp nybryggt kaffe eller varför inte nygräddade våfflor? Frukosten går att variera i mängder men de maskiner vi använder oss av kan ibland vara lite svåra att rengöra. Därför kommer här tips på hur du kan rengöra tre av maskinerna som inte går att diska i maskin.

Brödrosten

- Börja med att koppla ur brödrosten och ställ den på en ugnsplåt eller bricka. Detta för att det inte ska vara smulor i hela köket.

- Därefter lossar du den lilla brickan som finns på brödrostens undersida och som samlar upp alla smulor på botten.

- När du tagit bort botten vänder du uppochner på brödrosten och skakar den lite försiktigt för att smulorna ska lossna. Ta sedan en ren pensel eller borste och borsta mellan springorna.

- Blöt en trasa och torka av brödrosten på utsidan, torka sedan med en torr trasa.

- Sätt tillbaka den lilla brickan som sitter i botten och brödrosten är nu redo att användas igen!

Kaffebryggaren
Kaffebryggaren kan du rengöra genom att använda vanligt vatten tillsammans med bikarbonat och lite citron.

- Börja med att fylla upp kaffekannan med vatten och blanda i ca 4 msk bikarbonat. Blanda väl, därefter häller du i vattnet i kaffebryggaren och startar den som vanligt.

- När den första omgången är klar upprepar du processen två gånger till, efter det kan du ta bort kannan från bryggaren och diska ur den.

- Dags för det sista steget, fyll bryggaren med en blandning av utspädd citronsaft och vatten och kör det genom bryggaren. För att försäkra dig om att allt är borta kan du ta vanligt vatten och låta det rinna igenom maskinen några gånger.

Våffeljärnet
Ett tips är att använda sig av en så kallad diskvåffla. Den innehåller:

- 1 dl mjöl

- 2 msk salt

- ½ dl vatten

Detta vispas allt ihop till en smet och du gräddar våfflan precis som en vanlig våffla. Enda skillnaden är att du inte äter upp den när den är färdiggräddad. När du sedan avlägsnar diskvåfflan bör alla rester och överflödigt fett följa med.