Så blir du av med kalkavlagringar

16 mars 2018

Kalkavlagringar kan du hitta på flera ställen i hemmet och du är inte ensam om att försöka bli av med dem. De kan finnas på blandarana i köket, i badrummet och till och med i vattenkokaren. För att få bukt med detta listar vi några tips på hur du kan gå tillväga samt vad du kan använda dig av för att få bort avlagringarna.

Duschen
Märker du att vattenstrålen är ojämn eller att vattnet endast kommer ut från vissa av de små hålen i duschmunstycket? Det kan vara ett tecken på att det är dags att rengöra munstycket. Ett tips är att placera munstycket i en påse med ca 1 liter vatten blandat med lite citronsyra. Låt sedan munstycket ligga i blöt en stund, är det väldigt ingrott kan det behöva ligga över natten. Skölj sedan ur munstycket noga, är det några rester kvar i hålen går dessa att peta bort med exempelvis en tandpetare eller grövre nål.

Ett annat tips är även att applicera en liten mängd Clean Bath från Pure Effect. Ta några droppar på en fuktad svamp eller trasa, stryk ett jämnt lager över duschmunstycket och låt crèmen verka en stund. Skölj sedan av munstycket och avlagringen ska vara puts väck.

Blandare i kök och badrum
Blandaren i duschen eller handfatet i badrummet lockar lätt till sig kalkavlagringar som ser ut som små fläckar efter att vattnet dunstat bort. För att få bort fläckarna är en citron eller grapefrukt ett bra redskap att använda. Dela frukten på hälften och gnid sedan halvan på det område som du vill få fritt från fläckar, torka sedan torrt med en trasa eller papper. 

Är avlagringarna extra tuffa kan du först göra som tipset ovan men istället för att torka av området så pressar du ut saften från den andra halvan. Doppa en kökshandduk eller annan trasa i saften och vira om exempelvis kranen i badrummet. Låt stå några timmar eller över natten för att syran från saften ska få verka, eventuellt kan du behöva skrubba lite för att få bort det sista. Avsluta med att skölja av och torka torrt.

Vattenkokaren
Kikar du ner i vattenkokaren och inser att det är någon form av beläggning nere i botten? Då kan det vara kalkavlagringar. För att få bort dessa kan du använda dig av lite citron- eller askorbinsyra. Första steget är att fylla upp kannan med vatten och sedan tillsätta 2-3 teskedar syra. Koka sedan upp vattnet några gånger. Var noga med att skölja ur vattenkokaren efteråt.