Så här putsar du dina fönster på bästa sätt!

18 oktober 2017

Så här på höstkanten är det tid för fönsterputs. Vår medarbetare Peter med flera år som professionell fönsterputsare delar med sig av sina bästa tips för att få dina fönster riktigt rena.

Hur ofta bör man putsa sina fönster?
- Jag rekommenderar att man putsar sina fönster åtminstone två gånger om året; på vår och senhöst. Däremellan vid behov.

Vad behövs för bäst resultat?
- Ja, det finns en uppsjö av fönsterputsmedel på marknaden som menar att det bara är att spraya och sen torka så blir det skinande rent. Det kanske kan fungera för badrumsspegeln men vill du ha bra resultat för dina fönster ska du skaffa dig lite utrustning. Du behöver en bra mjuk svamp, en gummiraka och sen trasor, ska vara bomull eller mikrofiberdukar. Självklart behöver du ett medel också och där funkar faktiskt ett diskmedel bäst. Diskmedel innehåller tensider som tar bort fett och smuts och fläckar från glaset. En del blandar i ättika för att få lite mer glans, ammoniak är lösligt i vatten och bildar då en basisk lösning. Om du putsar vintertid är det en fördel att mixa med lite glykol som gör att putsningen lättare klarar av minusgraderna och fönstret håller sig rent längre.

Hur mycket medel ska man använda?
- Det viktiga är att inte ta för mycket diskmedel, ett par droppar till en liter vatten går utmärkt. Doppa ner svampen i vattnet och se till att det mesta av vattnet trycks ur innan du påbörjar, applicera svampen på fönstret och tvätta hela ytan med mjuka rörelser. Ta uppifrån och ner och från kant och inåt. Har du gjort rätt ska du nu ha ett fönster fullt med medel på och som inte rinner.

- Sen är det dags för gummirakan och här gäller det att vara följsam och försöka svepa rakan i en rörelse ner över hela fönstret. I början kan du öva med att ta upp och ner ett par gånger men det beror på hur stor gummiraka du har. Ju mindre förflyttningar desto mindre ränder, vatten och rinn. När du är vid fönsterkarmen tar du snabbt upp vattnet med en fiberduk och börjar sedan putsa med en ren torr duk där du lämnade ränder. Ibland får man gnida lite och vissa fläckar kan behöva upprepad behandling.

Finns det något annat man bör tänka på?
- Finns det rester av färg eller annat kan du skrapa försiktigt med ett rakblad. Ta ett steg tillbaka när du är klar så du ser om det är något område som behöver tas igen, fönstret kanske kan öppnas emellan. En mejsel kan vara till hjälp för hakarna, och då får du putsa fyrsidigt innan du ser resultatet. Ofta räcker det med att ta in- och utsida.

- Öva gärna med att putsa fönsterna ofta och glöm inte bort att om du inte kan, orkar eller vill så finns det alltid proffs att anlita. Lycka till!

Anlita Tidynu! för fönsterputsning

Våra tjänster

Våra priser