Så håller du kylskåpet rent

5 september 2017

7 tips på hur du rengör ditt kylskåp.

Här listar vi våra absolut bästa tips till att få ett skinande rent kylskåp. Det enda du behöver har du troligen redan hemma: vatten, trasa, svamp, diskmedel och eventuellt lite hushålspapper.

Att städa kylskåpet är något vi verkligen drar oss för att göra, detta trots att det är just i kylskåpet vi förvarar vår mat som vi ska äta. Att hålla rent i kylen kan alltså vara en bra sak för att undvika bakteriesamlingar och dålig odör.


Bästa tipsen för att göra rent kylen ordentligt.

1. Stäng av kylskåpet - För att kunna skrubba ur i lugn och ro kan detta vara en bra idé att stänga av kylskåpet. Inte enbart för att det drar en massa onödig energi, utan även för att få ner temperaturen och eventuell frostbildning som kan uppstå vid kall temperatur i kylskåpet.


2. Töm och rensa kylskåpet -  Ta ut alla matvarorna och ställ dem på diskbänken. Kolla igenom alla produkter så de inte hunnit gå ut eller titta och sniffa på alla produkter vi har i glasburkar.


3. Ta ut alla lösa hyllor och lådor och diska dem - ta bort allt som inte sitter fast i kylskåpet, det handlar oftast om lådor och hyllor. Diska allt noggrant med varmt vatten och diskmedel. Det är en fördel att använda en svamp eller en trasa när du diskar hyllplanen och lådorna.


4. Rengör insidan av kylskåpet - här går det även lika bra att använda en sprayflaska med några droppar diskmedel och ljummet vatten, spraya hela kylen invändigt och låt verka i några minuter. Börja sedan skrubba uppifrån och arbeta dig nedåt. Var extra noga vid hyllplanens fästen där både matrester och bakterier kan samlas.  Glöm inte kondenssamlaren, denna kan se lite olika ut i olika kylskåp, de kan va allt från ett hål till en “färgglad propp”, detta är en riktig fröjd för bakterier och odör att samlas på.


6. Torka av och ställ tillbaka - nu är det bara att torka ur skåpet med en trasa, samla upp eventuellt skum blandat med matrester. Torka en extra gång så kylskåpets innerväggar är torra innan du ställer tillbaka hyllor och lådor i kylskåpet. Innan du börjar ställa tillbaka alla burkar och flaskor kan det vara bra att även rengöra dem. Hur många händer har egentligen tagit i den lite kletiga ketchupflaskan. Torka av med hjälp av en fuktig trasa och en droppe diskmedel.


7. Rengör utsidan - Kylskåpshandtaget är något vi drar i, i tid och otid, börjar man tänka på det förstår man att det är nästan lika viktigt att rengöra utsidan av kylskåpet som det är med insidan. Torka av hela kylskåpet med hjälp av en trasa som du fuktat med vatten och lite diskmedel. Koncentrera dig på handtagets “baksida” och fästen. Torka sedan fronten med lite papper.

Läs fler artiklar på vår inspirationssida.