Skadedjur i garderoben

5 september 2017

Hur man håller objudna gäster borta från garderoben

Oftast märker du inte att du har dem förrän det är för sent, det vill säga när du hittar hål i kläderna.

Malar och pälsängrar är en riktig plåga när de tagit sig in i ditt hem och festar på alla dina fina plagg. Men vad ska du göra för att förhindra en invasion av skadedjur i garderoben?

Fyra förebyggande tips mot mal och pälsängrar

Här har vi listat fyra saker man kan göra för att förhindra besök av de små krypen. Naturligtvis måste du hålla rent, det kanske vi inte behöver nämna i denna artikel.

  1.     Håll ordning på dina kläder genom att vika ihop, rulla eller hänga upp.  Det gör det lättare att komma åt, torka ur o ha kontroll på innehållet i din. Detta gör i sin tur att du lättare ser och upptäcker spår från de små krypen.
  2.     Häng eller förvara ytterkläder utanför garderoben. Krypen kan nämligen snålåka via dina ytterkläder in i din garderob. Låt därför ytterkläderna stanna i hallen.
  3.     För att förebygga angrepp köp galgar av sandelträ eller cederträ. Det finns även olja av sandelträ eller cederträ. Oljan kan du droppa längs lister och sprickor i garderoben.
  4.     Malen och pälsängelns absoluta favoritplagg har animaliskt ursprung, till exempel pälsar och plagg av ylle. När våren kommer kan det därför vara en god idé att förvara dessa plagg i förslutningsbara plastpåsar.  Men fortfarande kan malen och pälsängeln ge sig på kläder tillverkade av andra typer av material, såsom till exempel bomull och viscose.

Detta var fyra små tips på hur man kan undvika att ohyran festar loss i din garderob. 

Läs fler artiklar på vår inspirationssida.