Tips på hur du kan göra städningen roligare för dina barn

9 mars 2018

Allt blir väl lite roligare tillsammans med andra, så varför inte försöka få med dina barn i städningen.  Nedan kommer fem tips på hur du kan välkomna dina barn till städningens underbara värld!

1. Börja med att anpassa arbetssysslor efter barnets ålder och vad barnet tycker är roligt. Är barnet yngre kommer instruktionerna att behöva vara tydligare och mer specifika. Att plocka upp och lägga tillbaka sina leksaksklossar kan vara en bra start medan äldre barn kan hjälpa till att diska, gå ut med hunden osv.

 2. Gå från tråkigt till roligt. Städa till musik och ha kul. Har du yngre barn kan du omvandla städningen till en lek. ”Vem kan samla in flest leksaker på 3 min” eller ”Lägg alla gröna föremål du kan hitta i den här lådan innan låten tar slut.” Detta skapar motivation och för bort tanken från det tråkiga städandet till en rolig lek istället.

 3. Städa tillsammans, istället för att säga åt ditt barn att städa och plocka undan sina leksaker kan ni göra det tillsammans. Under tiden som ni plockar undan alla saker kan ni dessutom använda tiden till att prata ut om olika saker.  

 4. Ett barn kommer förmodligen inte orka med ett helt städmaraton på fyra timmar. Försök därför att dela upp städningen i kortare sysslor anpassade efter ditt barns ork och förmåga.

 5. Se och lär. Om du uttrycker dig hur tråkigt det är att städa kommer ditt barn med stor sannolikhet att ta efter, så försök gå in med en positiv inställning du också. Sist men inte minst: kom ihåg att ge beröm och uppmuntran för de sysslor som barnet utför. Det kommer löna sig i längden och ge en bra grund för eget ansvartagande och ordningssinne.    

Tidynu! är ett hemstädningsföretag i Stockholm, Uppsala och Västerås. Vi erbjuder hemstädning med miljövändliga produkter från det svenska företaget Pure Effect för din, dina barns och vår miljös bästa.

Fler tips

Våra tjänster

Bli kund och boka din städning idag!

I enlighet med regler kring datalagring krävs ett medgivande för att kunna skicka in en förfrågan.
Läs mer om våra villkor.