Så lyckas du med strykningen

15 mars 2018

Söndag kväll och du står och ska förbereda din outfit inför mötet imorgon, dags att ta fram strykjärnet. Här kommer några tips på saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till strykning plus hur du kan stryka olika typer av plagg.

Innan du sätter igång med strykandet kommer här några tips som kan vara bra att ta med sig.

- Det går smidigare att stryka och få plaggen fina om de är lite fuktiga innan du börjar.

- Anpassa temperaturen efter plagget och börja med de ömtåligaste kläderna först, höj därefter temperaturen och stryk de lite tåligare plaggen.

- För att underlätta för dig själv börja med de mindre och mer detaljerade områdena på plagget. Börjar du med de större områdena finns en det en risk att de blir skrynkliga när du går över på de detaljerade delarna.

- Din bästa vän i kampen mot vecken är ditt strykjärn, så kom ihåg att ta väl hand om det. Försök rengöra strykplattan och de små hålen på undersidan av järnet med jämna mellanrum och om du har ett järn med en liten vattenbehållare, glöm inte att tömma den när du är klar.

 Skjortor/blusar
1. Börja med att fälla upp kragen, placera den på strykbrädan och arbeta dig ifrån mitten på kragen ut mot ändarna.

 2. Nästa steg är att stryka skjortans fram- och baksida. Ett tips om du är högerhänt är att börja med höger framsida på skjortan, då undviker du att skrynkla till den när du sedan arbetar dig vidare runt till vänstersidan. Se till att sidsömmen som sträcker sig från armhålan och ned ligger intill strykbrädans kant, stryk sedan framsidan och fortsätt därefter med höger baksida och så vidare.

3. Dags för ärmarna. Starta med höger ärm, börja vid axelsömmen och stryk mot slutet av ärmen, upprepa på vänster sida. Häng sedan upp skjortan eller blusen på en galge och låt svalna.

Kjol/klänning
Det går att dela upp klänningen i två delar, en överdel och en kjol.

1. Klänningens överdel kan strykas på liknande sätt som en skjorta. Börja med att stryka fram- och baksidan av överdelen och gå sedan vidare till eventuella ärmar.

2. Börja stryka från fållen och arbeta dig sedan upp mot linningen. Är det en kjol med volanger är det bäst att vända kjolen ut och in innan strykningen. På så sätt minskar risken att mönstret förstörs.