Bästa städtipsen för köket

4 september 2017

Olesja tipsar om hur man städar köket och hur man håller det rent

Olesja är teamledare över de anställda städarna på Tidynu! Vi mötte upp henne för att få hennes bästa tips på hur man rengör sitt kök och vad man inte ska glömma när man städar köket.

Köket tenderar att bli det rum i hemmet som blir smutsigast snabbast. För att hålla köket rent är det därför inte tillräckligt att städa en gång per vecka eller varannan vecka. Där rekommenderas att torka diskbänk, bordsskiva, matbord, barnstolar och dammsuga eller sopa golvet varje dag. Efter varje matlagning samlas lätt matrester och bakterier. Många familjer brukar glömma att rengöra barnstolarna vilket kan vara skadligt för för barnets hälsa.

Städning av ugn och micro

Om ugnen är smutsig fungerar exempelvis Grumme såpa jättebra och det är ett skonsamt och miljövänligt rengöringsmedel. Är ugnen ordentligt smutsig är det bra att först dammsuga ur ugnen och sedan ta en svamp med ljummet vatten och lite såpa och skrubba ugnen invändigt. Torka inte ur ugnen utan slå istället på ugnen så den kommer upp i 100 grader, fukten och såpan kommer få de mest fastbrända matresterna att ge med sig. När ugnen kommit upp i 100 grader, stänger du bara av ugnen och låter den stå över natten med stängd lucka. Dagen efter kommer det vara så mycket lättare att skrubba bort fastbrända matrester.

Jag rekommenderar att underhålla städningen av ugnen regelbundet. På så sätt blir det inte lika mycket ingrodd smuts och det är både lättare att städa och upplevelsen blir bättre.

Mitt bästa tips hur man enkelt och effektivt rengör en smutsig mikrovågsugn är att ställa in en skål med vatten och citronsaft i mikron på full effekt i 30 sekunder. Vattnet kommer att avdunsta och fukten kommer att lösa upp smuts och stänk av matrester som du sedan enkelt torkar bort med en ren trasa.

Rengör det man inte alltid tänker på

Många familjer brukar rengöra sin diskbänk och bordsskiva bra, men de brukar glömma att torka undersidan av överskåpen, här kan allt möjligt skvätt upp och gro fast. Lika så med skåpen som är runt diskmaskinen som ofta utsätts för stänk av matrester. Köksluckorna och handtagen på luckorna är även det något man lätt glömmer bort att torka av och rengöra, trots att det är något vi tar i dagligen. Sist har vi köksfläkten som glöms av allt för ofta, att plocka ner köksfläktens filter och rengöra är ingen större uppoffring, idag kan man nästan alltid köra alla filter i diskmaskinen.

Dålig lukt

För att ta bort odör i kylen är ett miljövänligt tips att rengöra med vatten och citron.  Det är alltid lättare och bättre att rengöra kylen oftare och slänga utgången mat regelbundet.

Läs fler artiklar på vår inspirationssida.